Απλές συμβουλές για υγιή μάτια

Τα μάτια σας αποτελούν ένα παράθυρο μέσα από το οποίο αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Ακολουθώντας απλά βήματα μπορείτε να τα διατηρήσετε υγιή για πολλά χρόνια.

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Μπορεί να νομίζετε ότι η όρασή σας είναι καλή,  αλλά η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι ο μόνος τρόπος να είστε πραγματικά σίγουροι. Όταν πρόκειται για απλά προβλήματα όρασης, μερικοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να δουν καλύτερα με γυαλιά ή φακούς επαφής. Επιπλέον, πολλές ασθένειες των ματιών όπως το γλαύκωμα ή ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας συχνά δεν έχουν προειδοποιητικά σημάδια. Μια απλή εξέταση θα μπορούσε να τις ανιχνεύσει ακόμα και στα αρχικά στάδια.

Οικογενειακό ιστορικό. Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας , είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχουν διαγνωσθεί με κάποια πάθηση που σχετίζεται με τα μάτια. Πολλές από τις παθήσεις αυτές είναι κληρονομικές.

Ισορροπημένη διατροφή. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια. Υπάρχουν όμως κι άλλες τροφές που μπορεί να ωφελήσουν την όραση. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο,  τα χόρτα και τα εσπεριδοειδή είναι σημαντική για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Έρευνες  έχουν δείξει πως και η κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ω- 3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός ή ο τόνος μπορούν συμβάλλουν θετικά.

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και άλλων συστηματικών παθήσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης ή  γλαύκωμα.

Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα είναι τόσο κακό για τα μάτια σας όσο και για την γενικότερη υγεία σας. Έρευνες το έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και βλάβης του οπτικού νεύρου.

Γυαλιά ηλίου. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου. Οι φακοί τους είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να προστατεύουν τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA.

Ξεκούραση. Εάν περνάτε πολύ χρόνο στον υπολογιστή τα μάτια σας μπορεί να κουραστούν. Ξεκουράστε τα μάτια μας κάθε 20 λεπτά, απομακρύνοντας το βλέμμα σας από την οθόνη για μερικά δευτερόλεπτα.

Φακοί επαφής. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης, πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν βάλετε ή αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας. Βεβαιωθείτε ότι τους έχετε απολυμάνει τους σύμφωνα με τις οδηγίες και αντικαταστήστε τους όταν είναι απαραίτητο.