Λοιπές Οφθαλμικές Παθήσεις

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ-ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΥΠΟΣΦΑΓΜΑ

Υπόσφαγμα λέγεται η ξαφνική εμφάνιση μιας έντονης ερυθρότητας στο φυσιολογικά λευκό τμήμα του οφθαλμού. Πρόκειται για συγκέντρωση μικρής ποσότητας αίματος υπό τον επιπεφυκότα, που συμβαίνει συνήθως μετά τη ρήξη κάποιου μικρού αγγείου στην περιοχή.
Υπόσφαγμα μπορεί να συμβεί αυτόματα, μετά από απότομο σήκωμα βάρους ή μετά από έντονο βήχα, εμετό ή έντονη σωματική άσκηση.
Γενικά δεν απαιτείται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή άλλη τοπική θεραπεία. Φυσιολογικά, μετά την πάροδο δύο εβδομάδων, το σύμπτωμα εξαφανίζεται και ο οφθαλμός καθαρίζει. Σε περίπτωση συχνών υποτροπών συνιστάται επιπλέον καρδιολογικός και αιματολογικός έλεγχος.

ΣΤΕΑΤΙΟ

Το στεάτιο είναι μια αλλοίωση, η οποία αποτελείται από λευκοκίτρινες εναποθέσεις λίπους και πρωτεϊνών, στον βολβικό επιπεφυκότα (τον άσπρο χιτώνα του ματιού), κοντά στο όριό του με τον κερατοειδή. Πρόκειται για μία αρκετά συνηθισμένη αλλοίωση, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η εμφάνιση επέρχεται μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή χρόνιο ερεθισμό από τον αέρα και τη σκόνη.
Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία καθώς δεν επηρεάζεται ο οπτικός άξονας. Γενικά δεν δημιουργεί προβλήματα, όμως στη περίπτωση που το στεάτιο είναι ενοχλητικό, αφαιρείται χειρουργικά.

ΠΤΕΡΥΓΙΟ

Το πτερύγιο είναι μια καλοήθης υπερπλασία του επιπεφυκότα, που επεκτείνεται στον κερατοειδή. Εμφανίζεται συνήθως στην έσω γωνία του ματιού (ρινικά) και εμποδίζει την όραση (σαν αίσθηση ξένου σώματος).
Δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως οι αιτίες που προκαλούν το πτερύγιο. Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία), η σκόνη και η υγρασία φαίνεται να είναι εκείνοι οι παράγοντες που προδιαθέτουν για το σχηματισμό πτερυγίων.
Το πτερύγιο αντιμετωπίζεται είτε τοπικά με χρήση ειδικών κολλυρίων και αλοιφών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, είτε χειρουργικά. Η χειρουργική λύση επέρχεται για αφαίρεση πτερυγίου , που μεγαλώνει ή προκαλεί δυσμορφία, είτε σε περιπτώσεις που εξασθενεί η όραση.