Μυωπία laser

laser myopia

Μυωπία laser

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία είναι ιδιαίτερα δυσχερής η μακρινή όραση. Οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά μπροστά από αυτόν.

Η μυωπία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα του ματιού (αξονική μυωπία) ή σε αυξημένη διαθλαστική δύναμη του ματιού (διαθλαστική μυωπία) ή σε συνδυασμό και των δύο.

Διαθλαστική μυωπία εκδηλώνεται, όταν ο κερατοειδής (το πρόσθιο διαφανές τμήμα του ματιού) έχει αυξημένη καμπυλότητα ή όταν καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ο αρχόμενος καταρράκτης αυξήσουν τη διαθλαστική δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού.

Πολλές φορές η μυωπία συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως αστιγματισμό και πρεσβυωπία.

Ποια είναι τα αίτια της μυωπίας;

Τα ακριβή αίτια της μυωπίας δεν είναι απολύτως καθορισμένα. Η μυωπία αρκετές φορές είναι γενετικά προκαθορισμένη στο γονιδίωμα (DNA) καθώς εξίσου σημαντικός αναδεικνύεται και ο περιβαλλοντολογικός παράγοντας. Έχει διαπιστωθεί επίσης πως η αξονική μυωπία εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του ανθρώπου, όπου οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση.

Μυωπία μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ο καταρράκτης ,το συγγενές γλαύκωμα, η σφαιροφακία, η οπτική νευροπάθεια κ.α. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί επίσης να θεωρηθεί υπεύθυνος για την εμφάνιση διαθλαστικής μυωπίας.

Διόρθωση μυωπίας

Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με τη χρήση ειδικών γυαλιών, φακών επαφής ή εφόσον έχει σταθεροποιηθεί, με διαθλαστική επέμβαση.

Διαθλαστικές επεμβάσεις – Laser μυωπίας

Στην περίπτωση της διάγνωσης της μυωπίας θα εφαρμοστεί η καταλληλότερη μεταξύ των πολλών διαφορετικών επεμβάσεων με laser που υπάρχουν σήμερα.

Είναι μια απόφαση που θα λάβει ο οφθαλμίατρος, αφού έχει προηγηθεί σωστή αξιολόγηση με κύριο κριτήριο τις ανάγκες του ασθενή.

Η διαθλαστική χειρουργική – αφορά επεμβάσεις με laser και αποτελεί πλέον μια ασφαλή, μόνιμη και οικονομική λύση σε όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία).

Laser μυωπίας με τη μέθοδο LASIK

Με τη μέθοδο LASIK μπορεί να αντιμετωπιστεί η μυωπία, με αποτελέσματα σταθερά και αξιόπιστα.

O χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό (λεπτή μεμβράνη) στον κερατοειδή. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα ακριβείας που λέγεται μικροκερατόμος. Ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο στρώμα του κερατοειδούς και στο τέλος επανατοποθετείται ο κρημνός στη θέση του και η επέμβαση τελειώνει.

Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες κάτι που την καθιστά εντελώς ανώδυνη. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες ή ράμματα. Η αποκατάσταση της όρασης είναι εξαιρετικά γρήγορη και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά ενώ η ποιότητα της όρασης συνεχίζει να βελτιώνεται για ένα μικρό ακόμη χρονικό διάστημα.

Laser PRK για μυωπία- Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή

Η μέθοδος Laser PRK για μυωπία εμφανίζει πολλές παραλλαγές. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η εφαρμογή του laser στην επιφάνεια του ματιού αμέσως κάτω από την «επιδερμίδα» του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο.

Η τεχνική δεν προβλέπει την δημιουργία κρημνού. Απλά αφαιρείται το επιθήλιο (επιφανειακό στρώμα) του κερατοειδή και εφαρμόζεται το laser στην επιφάνειά του. Πριν την τοποθέτηση του φακού χρησιμοποιείται ένα ειδικό φάρμακο για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής θολερότητας αλλά και πόνου, που μπορεί να προκύψει μετά το πέρας της θεραπείας.

Επιπλέον τοποθετείται στον οφθαλμό ένας θεραπευτικός φακός μέχρι την πλήρη επούλωση του επιθηλίου, η οποία επέρχεται μετά από λίγες μέρες. Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνολικά 5 λεπτά, δεν χρησιμοποιούνται ράμματα ή επίδεσμοι και ο ασθενής δεν χρειάζεται την χρήση γυαλιών πλέον.

Νεότερες τεχνικές LASIK

Η τεχνική alllaserlasik

Οι νεότερες τεχνικές αφορούν στην δημιουργία του κρημνού η οποία δεν γίνεται με μικροκερατόμο αλλά με ένα ειδικό laser. Δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες αέρα κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή σε βάθος που επιλέγει ο χειρουργός και στην συνέχεια γίνεται η φωτοεκτομή με το laser.

Πότε δεν μπορεί να γίνει διόρθωση της μυωπίας με Laser

Υπάρχουν οφθαλμολογικές καταστάσεις που αποτελούν σοβαρές αντενδείξεις για τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω :

  • ο κερατόκωνος
  • η σοβαρή ξηροφθαλμία
  • ασταθής αστιγματισμός
  • το μη ελεγχόμενο γλαύκωμα
  • νοσήματα του κολλαγόνου (συστ. ερυθηματώδης λύκος, σαρκοείδωση κ.α)
  • ιστορικό οφθαλμικού έρπητα
  • λεπτός κερατοειδής
  • λήψη φαρμάκων όπως τα στεροειδή και το ρετινοικό οξύ.

Συνοπτικά

Η μυωπία είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη ανωμαλία του ματιού που συνεπάγεται αδυναμία του ατόμου να βλέπει ξεκάθαρα χωρίς τη χρήση ειδικών βοηθημάτων. Η όραση διορθώνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού επιτυχίας των διορθωτικών επεμβάσεων με laser, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τη μόνιμη αυτή λύση αποκατάστασης της ορασής τους.